Geen riool, wel betalen in Delta

Meer dan vijftig boeren in gemeente Goeree-Overflakkee hebben een aanslag voor rioolheffing ontvangen, terwijl ze geen aansluiting hebben. Binnenkort oordeelt het Gerechtshof over de kwestie.

Geen+riool%2C+wel+betalen+in+Delta
© CDA Hattem

De aanslagen variëren van 500 tot 3.500 euro melden de LTO-afdelingen Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard.

‘Terwijl de nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee beloofde geen aanslagen te versturen. Nu liggen er toch aanslagen bij boeren in de voormalige gemeenten Goeree en Dirksland’, vertelt Arie Wesdorp van LTO Noord Zuid-Holland.

Volksverlakkkerij

‘Hoewel gemeenten de verantwoording hebben hun werkgebied te rioleren is dit in het buitengebied niet of deels uitgevoerd. Het is dan ook onzinnig om zonder willekeur voetstoots de heffing op te leggen. Het neigt naar volksverlakkerij’, aldus Wesdorp.

Gemeenten kunnen de heffing opleggen op basis van de Wet Gemeentelijke Watertaken, omdat ze brede watertaken hebben gekregen. LTO stelt dat gemeenten in het buitengebied geen bemoeienis hebben met de afvoer van oppervlaktewater en zeker geen grondwatertaak hebben. Die taken behoren toe aan waterschap Hollandse Delta.

Willekeur

Wat Wesdorp stoort, is de grote willekeur. ‘De gemeenten pakken de wet selectief op, terwijl ook de interpretatie verschilt.’ Op Flakkee is de eerste 600 kuub vrijgesteld, daarna betalen de boeren 630 euro voor iedere 600 kuub.

In Oud-Beijerland is de WOZ-waarde de grondslag, terwijl de andere gemeenten op de Hoeksche Waard mensen in de bebouwde kom een vast tarief van 150 euro betalen en boeren in het buitengebied niet aanslaan.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer