Zorgen om toekomst Hoeksche akkerranden

Akkerbouwers op de Hoeksche Waard maken zich ‘grote zorgen’ over het voortbestaan van de akkerranden. In een brandbrief aan staatssecretaris Sharon Dijksma vragen zij het randenbeheer in het GLB op te nemen.

Zorgen+om+toekomst+Hoeksche+akkerranden
© Nieuwe Oogst

‘Het nieuwe GLB biedt kansen voor de verdere ontwikkeling van ‘Het Hoekschewaardse model’ en daarmee voor de bijdrage die de akkerbouw kan leveren aan de biodiversiteit, mits nationaal op een slimme manier wordt ingespeeld op de vergroeningseisen’, schrijven voorzitters Janneke Zevenbergen van de agrarische natuurvereniging De Rietgors en Henk Scheele van stichting Hoeksche Waard op de Kaart.

Ze vrezen dat boeren geen akkerranden meer aanleggen als Dijksma de verplichting doorzet om 5 procent van het areaal uit productie te nemen. ‘Dit betekent het einde van het Hoekschewaardse model.’

Gunnen

Zevenbergen en Scheele willen de dijken, kreken, sloten en akkerranden ‘voor zover in beheer van boeren’ de status gunnen van Ecological Focus Areas (EFA). De financiering hiervoor moet komen uit pijler 2 van het GLB.

‘De Hoeksche Waard leverde de proof of concept. Deze kans om de akkerbouwsector als grootste drager van biodiversiteit te ontwikkelen mag niet verloren gaan.’

Akkerranden

Boeren hebben de afgelopen jaren met precisie-akkerbouw 450 kilometer akkerranden aangelegd. Ook zijn er vogelranden en andere agroranden. Gemeenten, waterschap Hollandse Delta en provincie Zuid-Holland zorgden voor ‘billijke vergoeding’.

‘De Hoeksche Waard is een voorbeeld voor toekomstige, grootschalige, moderne, intensieve akkerbouw in een kleinschalig, mooi schoon en biodivers polderlandschap’, aldus Zevenbergen en Scheele. ‘Wanneer succesvolle innovaties gedwarsboomd dreigen te worden door nieuw beleid gaat er iets helemaal fout op de akker.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer