Hoop voor Hoeksche Randen in 2015

Akkerbouwers op De Hoeksche Waard, die akkerranden beheren, kunnen waarschijnlijk rekenen op een vergoeding in 2015.

Hoop+voor+Hoeksche+Randen+in+2015
© Nieuwe Oogst

Gedeputeerde Han Weber zegde afgelopen weekend toe tijdens de Hoeksche Randendag zich daarvoor in te zetten.

'Ik beloof nog niets. Maar ik ben hoopvol om tot een belofte te komen', aldus Weber die afgelopen weekend het startsein gaf voor de nieuwe regeling Hoeksche Randen door een bordje te slaan voor het akkerbouwbedrijf van Joke en Leen de Geus.

Voortzetting

De nieuwe regeling is een voortzetting van de regeling voor duurzame akkeranden, de vogelranden en Akkerbouw in Groen en Blauw. Voor deze projecten stopte de subsidie.

Met het nieuwe project kunnen boeren rekenen op een vergoeding van provincie Zuid-Holland, waterschap Hollandse Delta en de Hoeksche gemeenten, verenigd in SOHW.

GLB

De Hoeksche akkerbouwers hebben goede hoop dat het randenbeheer in 2016 wordt geïntegreerd in pijler 2 van het nieuwe GLB. Tot die tijd is overbrugging nodig. Voor dit jaar is de vergoeding geregeld. Voor 2015 nog niet.

'Ook daar vind ik dat we elkaar moeten vastpakken', stelde Weber. 'Ik wil met alle partijen om tafel om die overgang te tackelen en om meteen ook een stip op de horizon te zetten waar we naar toe willen werken.'

Lovend

Weber was lovend over de Hoeksche akker-, agro-en vogelranden die zowel de kwaliteit van de biodiversiteit als het water verbeteren. 'Het heeft ook nog iets anders opgeleverd. Dat is de inzet en de motivatie van de boeren om de akkerranden aan te leggen en te beheren.'

'De resultaten zijn te mooi om dit initiatief te laten varen. Ik hoop dat we ook slim omgaan met de GLB-middelen. Ik wil het avontuur graag aangaan', aldus Weber.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer