550 kilometer akkerranden Hoeksche Waard

De nieuwe akkerrandenregeling 'Hoeksche Randen' is van start gegaan. De komende weken leggen honderd akkerbouwers in de Hoeksche Waard meer dan zeshonderd akkerranden aan met een totale lengte van ongeveer 550 kilometer.

550+kilometer+akkerranden+Hoeksche+Waard
© John Poppe

De akkerandenregeling is tot stand gekomen met waterschap Hollandse Delta, provincie Zuid-Holland, Stichting Rietgors, Stichting Hoeksche Waard op de Kaart (H-Wodka) en Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard (SOHW).

In tegenstelling tot voorgaande jaren (met de regeling Agroranden) heeft het waterschap de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de akkerrandenregeling overgedragen aan de agrarische natuurvereniging Rietgors.

GLB

Ook anticiperen de partijen in de Hoeksche Waard op een doorontwikkeling voor de akkerbouw in het kader van het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB).

Stichting Rietgors en H-Wodka willen dat akkerbouwers voor hun natuurvriendelijke akkerranden een beloning krijgen uit pijler 2 van het GLB.

Multifunctionaliteit

Naast bufferstroken tussen cultuurgewas en sloten maken de partijen zich sterk voor multifunctionaliteit en ontwikkeling van de biodiversiteit in de akkerranden om de schaarse ruimte op de landbouwpercelen zo goed mogelijk te benutten.

Zo dienen akkerranden niet alleen de waterkwaliteit, maar bieden ze ook een leefruimte aan akkervogels, natuurlijke bestuivers zoals bijen, plaagonderdrukkende insecten zoals sluipwespen en kleine (zoog)dieren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer