Zeker+een+op+drie+in+Herpen+kreeg+Q%2Dkoorts
© Nieuwe Oogst

Zeker een op drie in Herpen kreeg Q-koorts

Ten minste 33 procent en mogelijk zelfs 60 procent van de inwoners van het Brabantse dorp Herpen heeft Q-koorts gehad.

De GGD Hart voor Brabant heeft dat vandaag bekendgemaakt over de resultaten van een groot bloedonderzoek dat begin dit jaar is uitgevoerd onder 1.517 van de 2.163 inwoners.

De Q-koortsepidemie begon in 2007 in Herpen. Uiteindelijk werden duizenden mensen in het hele land ziek.

Twee testen

Het bloed van de mensen uit Herpen werd met twee testen gecontroleerd. Met de standaardtest werd Q-koorts ontdekt bij 507 mensen, met een nieuwe, nog niet geregistreerde test waren dat er ruim 900.

GGD-arts en hoofdonderzoeker Gabriëlla Morroy schrikt niet van de cijfers. Een eerdere steekproef wees uit dat in 2007 al ruim een kwart van de dorpelingen besmet was geraakt. 'Het zou vreemd zijn als het niet meer was geworden.'

Erkenning

Ontwikkelaar InnatOss gaat ervan uit dat zijn nieuwe test betrouwbaar is en dat inderdaad 60 procent van Herpen Q-koorts heeft gehad. Directeur Anja Garritsen noemde dat verrassend veel. Ze denkt dat de nieuwe test binnenkort wordt erkend.

Het aantal mensen dat mogelijk chronische Q-koorts heeft opgelopen is wel bijzonder laag. Er werden zes mensen gevonden die zich nader moeten laten onderzoeken om dat definitief vast te stellen.

Geruststellend

Garritsen vindt dat echt heel goed nieuws en Morroy noemde dat aantal 'zeer geruststellend'.

De Q-koortsbacterie komt massaal vrij bij miskramen van zieke geiten. Het is bekend dat ongeveer 60 procent van de mensen die de Q-koortsbacterie oploopt geen klachten ontwikkelt.

ANP

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
Meer weer