Start+studie+veehouderijen+en+gezondheid
© nieuwe oogst

Start studie veehouderijen en gezondheid

Een groot onderzoek naar de relatie tussen veehouderijen en gezondheid gaat vandaag van start in Noord-Brabant en Limburg.

Dit moet meer inzicht geven in eventuele gezondheidsrisico’s voor mensen die dicht bij een veehouderij wonen.

Het onderzoek begint in Heeswijk-Dinther en zal daarna plaatsvinden in Asten, Someren, Deurne, Bakel, Milheeze, De Rips, Oploo, Sint Anthonis, Boxtel en Budel.

Luchtmetingen

De onderzoekers gaan op zestig locaties met luchtmetingen na welke ziekteverwekkers bij woningen rondom veehouderijen voorkomen.

Dit gaat niet alleen om veroorzakers van infectieziekten, zoals de Q-koortsbacterie of veegerelateerde MRSA, maar ook om fijnstof en endotoxinen.

Testjes

Tegelijkertijd wordt bij drieduizend bewoners onderzocht of zij zijn blootgesteld aan deze mogelijke ziekteverwekkers. Een verpleegkundige neemt bloed af, doet een longfunctietest en neemt met een wattenstaafje slijm uit de neus af bij de deelnemers.

Daarnaast vullen de deelnemers een uitgebreide vragenlijst in over hun gezondheid.

RIVM

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM), het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel), Universiteit Utrecht en Wageningen UR.

De resultaten worden in 2016 verwacht.

Weer

 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  12° / 1°
  0 %
Meer weer