%27Gevaren+Q%2Dkoorts+niet+in+hokje+te+plaatsen%27
© Nieuwe Oogst

'Gevaren Q-koorts niet in hokje te plaatsen'

De Q-koortsuitbraak en de aanpak en gevaren ervan waren in 2009 moeilijk in een hokje te plaatsen. Zo was in het begin onbekend dat het virus zich door de lucht verspreidde. Ook de onrust in de maatschappij werd groter naarmate de tijd vorderde.

Tot die conclusie komt Judith Roodenrijs (27) van Universiteit Utrecht in haar masteronderzoek 'Sustainable Development'.

In haar onderzoek verdiepte de studente zich in de risico's en de analyse ervan. Waarom maken mensen zich over de kans op een terroristische aanslag bijvoorbeeld wel zorgen en niet over de gevolgen van klimaatverandering?

Categorieën

Roodenrijs onderzocht een model dat onder meer risico’s indeelt in categorieën: simpel, onzeker, complex en meerduidig. 'In het model is de simpelste categorie een risico waarvan we zo veel mogelijk weten, zoals een gewone griep.'

'We weten wat de kans is dat de griep uitbreekt, we kennen de oorzaak en we weten de uitkomst, namelijk dat je een week ziek bent. Een risico wordt complexer als de kans wel bekend is, maar de uitkomst niet, zoals een hernieuwde uitbraak van de pest.'

Schmallenberg

De studente testte het model door te kijken naar Q-koorts en het Smallenberg-virus.

'Ik heb de werkelijke aanpak van deze ziektes vergeleken met de aanpak die het risicomodel voorschrijft. Daar onderzocht ik of de aanpak via het model zou leiden tot een meer algemeen geaccepteerde en effectievere uitkomst.'

Conclusie

'Het bleek dat dit deels zo was, maar dat er ook haken en ogen aan het model zitten. Het categoriseren van een risico is namelijk tijdgebonden en de tijd staat niet stil', verklaart Roodenrijs.

'Het risico veranderde dus van risicocategorie en dus zou je volgens het model ook de aanpak moeten aanpassen. Q-koorts was mei 2009 aan te merken als meerduidig.'

Anticiperen

Achteraf gezien is het volgens de studente makkelijk om te zeggen wanneer precies een risico van categorie verandert, maar het is lastig om erop te anticiperen. 'Kortom: het model is bruikbaar, maar moet nog wel verder worden uitgewerkt.'

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer