%27Q%2Dkoortsvaccin+beschermt+mens+en+dier%27
© Universiteit Utrecht

'Q-koortsvaccin beschermt mens en dier'

Preventief vaccineren tegen Q-koorts beschermt mens en dier, meldt promovenda Lenny Hogerwerf aan Faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht.

In Nederland vond tussen 2007 en 2009 een grote Q-koortsuitbraak plaats. Daarbij raakten duizenden mensen besmet, met als gevolg zeer veel ziektegevallen en vijfentwintig sterfgevallen.

Om het blootstellingsrisico voor mensen te beperken, werden in 2008 en 2009 melkgeiten en melkschapen gevaccineerd. Vervolgens werden begin 2010 eenmalig alle drachtige dieren van besmette bedrijven geruimd.

Bloostelling

Hogerwerf toont nu aan dat preventieve vaccinatie inderdaad een goed middel is voor het terugdringen van de besmetting van de omgeving en daarmee ook de blootstelling van mensen aan Q-koorts.

Testen en selectief ruimen van individuele drachtige geiten die een gevaar vormen voor de volksgezondheid, is met de huidige stand van de techniek geen betrouwbare optie. Daarom worden alle dieren jaarlijks gevaccineerd.

Meetmethode

De huidige tests kunnen geen onderscheid maken tussen dieren die wel of niet een infectie in de baarmoeder hebben. Hogerwerf bevestigde met een meetmethode in de lucht ook dat mensen stofdeeltjes met de Q-koortsbacterie kunnen inhaleren.

Hogerwerf verdedigt haar proefschrift Epidemiology of Q fever in dairy goat herds in the Netherlands op 25 februari.

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer