Groente en fruit in Nederland schoon

Op groente en fruit die in de Nederlandse winkels worden verkocht zitten heel weinig of geen resten gewasbeschermingsmiddelen. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit aan NU.nl.

Groente+en+fruit+in+Nederland+schoon
© Food Valley Expo

Eerder meldde NU.nl aan de hand van een Amerikaans onderzoek dat op met name appels, aardbeien en druiven dermate grote hoeveelheden gewasbeschermingsmiddelen worden aangetroffen dat consumptie ervan het hormoonstelsel kan ontregelen. De middelen worden daarnaast gelinkt aan gedragsproblemen bij kinderen.

Anders in Nederland

De situatie in Nederland is echter anders, zo laat de Voedsel- en Warenautoriteit weten aan NU.nl. Groente en fruit dat in Nederland wordt verkocht, wordt door de NVWA grondig onderzocht op de aanwezigheid van resten gewasbeschermingsmiddelen.

Ongeveer 99 procent van het fruit en groente voldoet aan de wettelijke eisen voor residuen. In de enkele gevallen waarbij resten worden aangetroffen, is de hoeveelheid zo laag dat de effecten op de gezondheid bijna altijd verwaarloosbaar zijn.

Controles

De meeste overschrijdingen komen van groente en fruit dat wordt geïmporteerd uit Zuidoost-Azië, China, Kenia, Suriname, Turkije en de Dominicaanse Republiek. Dankzij strengere controles voldoen ook deze landen echter steeds meer aan de strenge eisen, meldt de NVWA.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer