LTO: zet Natura in de koelkast

Provincie Zuid-Holland moet de beheerplannen voor Natura 2000-gebieden niet vrijgeven zolang niet duidelijk is wat de ontwikkelruimte voor veehouders is.

LTO%3A+zet+Natura+in+de+koelkast
© Jan Arkesteijn

Dat stelt voorzitter Arie Verhorst van LTO Noord Zuid-Holland tegenover de Statenleden van de commissie Groen & Water. ‘Volledigheid en zekerheid zijn minstens zo belangrijk als snelheid.’ Gedeputeerde Han Weber wil over de kwestie praten.

Volgens LTO Noord kunnen de ontwerp-beheerplannen voor de Natura 2000-gebieden Voornse Duin en Nieuwkoopse Plassen en De Haeck niet worden vrijgegeven voor inspraak, omdat meerdere onderwerpen nog moeten worden uitgewerkt. Het gaat vooral om duidelijkheid van staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) over de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) en de ontwikkelruimte voor veehouderijbedrijven.

Vrijgeven

‘De ontwikkelruimte maakt wezenlijk onderdeel uit van het beheerplan. Het kan niet zo zijn dat het ontwerp-beheerplan zonder dit cruciale onderdeel ‘alvast’ wordt vrijgegeven voor inspraak’, stelt Verhorst. Mocht de provincie dit toch doen, dan is ‘de werkwijze een garantie voor juridische procedures’.

Ook wijst LTO erop dat de beheerplannen met het verouderde stikstofprogramma Aerius 1.5 is opgesteld, terwijl de versie 1.6 al beschikbaar is en 1.7 deze zomer verschijnt.

Extra tijd

Ook vraagt Verhorst de provincie een actueel en volledig beheerplan op te stellen nu er nog tijd is omdat de PAS op zich laat wachten. Die tijd wil LTO Noord benutten om tot een goed doortimmerd beheerplan te komen dat ook wordt gedragen door boeren in en rond de Natura-gebieden.

Bovendien biedt de extra tijd de kans om verschillende innovatieve maatregelen van boeren en het Veenweiden Innovatiecentrum in Zegveld in de beheerplannen te verwerken. Verhorst: ‘Dit doet in onze ogen recht aan de inzet en ambitie die vanuit onze sectoren gepleegd wordt.’

Lees eer hierover afgelopen zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / -1°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
 • Woensdag
  9° / -3°
  10 %
Meer weer