Natuur in Polder Stein 'ingezaaid'

De stikstofgevoelige kievitsbloem in het aanstaande Natura 2000-gebied Polder Stein bij Reeuwijk is door Staatsbosbeheer ingezaaid. Dat staat in concept Polderplan Weids Bloemendaal van gemeente Waddinxveen.

Natuur+in+Polder+Stein+%27ingezaaid%27
© Natura2000.nl

'Recent is natuurterrein Bloemendaal gebruikt als zaadbank voor herstel van beschermde natuurwaarden van Natura 2000-gebied in de omgeving (Polder Stein)', zo staat in het onlangs gepresenteerde Polderplan van gemeente Waddinxveen.

LTO Noord en boeren rond Polder Stein zijn verbijsterd. Zij vrezen een zelfde situatie als de Nieuwkoopse Plassen waardoor hun bedrijven 'op slot' gaan als Polder Stein de Natura-status krijgt.

Stikstofgevoelig

Polder Stein met 400 hectare ligt tussen Reeuwijk en Haastrecht. Staatssecretaris Sharon Dijksma meldde begin dit jaar weten de veenweidepolder opnieuw aan in Brussel als Natura 2000-gebied. Dit vanwege het aanwezige glanshaver-, vossenstraat- en kievitsbloemhooiland dat stikstofgevoelig is en maximaal 1429 mol kan verdragen.

In 2010 werd nog vastgesteld dat die beschermde soorten niet meer voorkwamen. De Europese Commissie haalde Polder Stein daarom van de Natura-lijst. Later is het land opnieuw beoordeeld. Daaruit bleek dat de hooilanden nog voorkomen, meldde Dijksma die concludeerde dat de aanwijzing toch 'terecht' is.

Onzekerheid

Boeren en LTO Noord zijn verbaasd en boos. 'We accepteren geen onzekerheid meer. Wij willen dat Natura-gebieden juridisch worden afgebakend. Dan kan je binnen de bestaande grenzen opereren, anders kom je er nooit uit', reageert bestuurder Klaas Barendregt van LTO Noord Zuid-Holland.

'Deze situatie is nu ongrijpbaar. Voor je het weet roepen ecologen dat er weer een nieuwe habitat is.'

Lees meer hierover deze week in Nieuwe Oogst, editie Oost-West

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer