Eerlijk over Europa

Wat hebben wij met Europa? Voor de één is dat nitraatbeleid, vergroenen en Polen. Voor de ander toegang tot een aantrekkelijke markt.

Eerlijk+over+Europa
© LTO Noord

De vier Europese verkiezingsdebatten die LTO en Europe Direct afgelopen week organiseerden, maakten duidelijk dat het grote verhaal achter de Europese samenwerking ondersneeuwt in het politieke debat. Onder maatschappelijke druk zijn bijna alle politieke partijen de afgelopen jaren opvallend kritischer geworden over de Europese samenwerking.

‘We moeten bevoegdheden terughalen’, klinkt het, ‘geen verdere uitbreiding meer’ en ‘Europese ambtenaren terug in het hok’. Er klinken verwijten over Europese wetgeving zoals Natura 2000, hoewel onze eigen regering en parlement er ooit mee hebben ingestemd. Je hoort weinig over wat zestig jaar Europese samenwerking ons heeft opgeleverd: vrede en welvaart, niet in het minst dankzij onze 26 miljard euro per jaar agrarisch exportoverschot.

Te groot en ingewikkeld

Europa is kennelijk te groot en te ingewikkeld geworden om kiezers dat nog uit te leggen. Het is makkelijker om je ertegen af te zetten. Dat gebeurt in Nederland, maar ook in Frankrijk, België en Engeland. Het resultaat zou straks wel eens kunnen zijn: een groot, onwerkbaar anti-EU-blok in het Europees Parlement. Maar de keuze tussen meer of minder Europa, is vals. Die keus hebben we namelijk niet. De wereld draait door. De echte keuze is: willen we aan tafel zitten of niet?

Hopelijk helpen de LTO-debatten om tijdens de verkiezingscampagne aan de meer-of-minder-Europalogica te ontsnappen. Hoe kunnen we Europese besluitvorming verbeteren? Hoe kan het transparanter? Daar moet het de komende zes weken over gaan.
Klaas Johan Osinga
Team Internationale Zaken LTO

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer