Minder geborgde zetels in waterschappen

Na de waterschapsverkiezingen van 18 maart 2015 zal het aantal geborgde zetels in de Brabantse waterschappen Brabantse Delta, De Dommel en Aa en Maas worden verminderd tot het wettelijk minimum van zeven.

Minder+geborgde+zetels+in+waterschappen
© nieuwe oogst

Een initiatiefvoorstel van de Brabantse PvdA-Statenfractie met die strekking, is vanmiddag aangenomen. Een ruime meerderheid van Provinciale Staten vindt het aantal geborgde zetels voor respectievelijk natuur, landbouw en bedrijfsgebouwd te hoog.

Het Algemeen Bestuur van Aa en Maas en Brabantse Delta telt het maximum van negen zetels die door onder meer het Bosschap en ZLTO worden benoemd, De Dommel heeft er acht. Een meerderheid van Provinciale Staten wil dit aantal terugbrengen tot het wettelijk minimum van zeven.

Landbouwcategorie

De bal ligt nu bij gedeputeerde Johan van den Hout, die zijn best moet doen om een en ander voor de verkiezingen van volgend jaar uit te werken. Ook moet hij de verdeling binnen de geborgde categorie gaan bepalen.

Of het aantal geborgde zetels voor boeren en tuinders daadwerkelijk wordt teruggebracht, is dus nog onzeker.

Opmaat

Het besluit van Provinciale Staten is een opmaat voor een veel grotere, landelijke evaluatie van de waterschappen die voor 2015 gepland staat. Die gaat veel verder dan de positie van de geborgde zetels maar betreft het functioneren van waterschappen in het algemeen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
 • Woensdag
  10° / -1°
  10 %
Meer weer