Dijksma%3A+mogelijk+lucht+rond+vierdageneis
© Nedap

Dijksma: mogelijk lucht rond vierdageneis

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) staat open voor een versoepeling van de vierdageneis. Dat vertelde ze gisterenavond in Wanroij tijdens een bijeenkomst met ZLTO-leden.

'Laten we kijken of we wat ruimte kunnen maken', zei ze tegen de aanwezige varkenshouders. Bij die regeling moeten zeugen na vier dagen na inseminatie weer terugkeren in de groep.

Op dit moment kijkt een een expertgroep naar de knelgevallen die door deze vierdagenregeling ontstaan. Ook komen de experts met een advies voor deze knelgevallen.

Praktische problemen

De resultaten van dat onderzoek moeten worden afgewacht, stelt Dijksma. Zij gaf aan begrip te hebben voor de praktische problemen op varkensbedrijven die de vierdageneis tot gevolg kunnen hebben.

Maarten Rooijakkers, voorzitter van de LTO-vakgroep Varkenshouderij, vindt het lastig om te reageren. 'Het is niet bekend hoeveel bedrijven als knelgevallen worden aangemerkt.'

Versoepelingen

Dat kunnen er enkelen zijn, maar ook heel veel, geeft Rooijakkers aan. 'Ook wil ik eerst afwachten welke versoepelingen Dijksma voor deze bedrijven in petto heeft.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer