Brandbrief+LTO+over+situatie+varkenshouderij
© john claessens

Brandbrief LTO over situatie varkenshouderij

De stapeling van nieuw beleid en kostenverhogende maatregelen bedreigt het voortbestaan van Nederlandse varkenshouderijen. 'Het kabinet mag dat niet laten gebeuren', schrijft Maarten Rooijakkers in een brandbrief aan staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ).

In de open brief uit de voorzitter van de LTO-vakgroep Varkenshouderij zijn grote zorg over de samenloop van ontwikkelingen.

Hij noemt onder meer het voornemen de dierrechten in de varkenshouderij voor onbepaalde tijd te handhaven, de verplichte mestverwerking, sterk stijgende Rendac- en NVWA-tarieven en de extra kosten van de stalkeuring (QLL).

Veerkracht heeft grenzen

De vierdagen-eis voor zeugenhouders leidt tot problemen in de bedrijfsvoering, de welzijnsvriendelijke voerligbox met uitloop is geschrapt uit de Maatlat Duurzame Veehouderij en de aanpak van mestfraude lijkt door te slaan, schrijft Rooijakkers aan de staatssecretaris.

'Het houdt een keer op, veerkracht heeft ook grenzen', is zijn conclusie. De vakgroepvoorzitter wil van Dijksma weten hoe ze de toekomst van de varkenshouderij ziet. 'Kunnen we alleen rekeningen verwachten of ook handreikingen die ons een betere boterham opleveren?'

Gesprek

De open brief eindigt met de vraag om een gesprek op korte termijn. Daarin zou volgens Rooijakkers aan de orde moeten komen 'hoe we samen perspectief kunnen bieden aan de Nederlandse varkenshouders'.

· Klik voor de complete brief op bijgesloten pdf

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer