LTO%2Dbrandbrief%3A+weg+met+dierrechten
© Twan Wiermans

LTO-brandbrief: weg met dierrechten

Schrap volgend jaar de dierrechten, dan kunnen varkens- en pluimveehouders investeren in mestverwerking. Dat is samengevat de boodschap van een brandbrief aan de staatssecretarissen Sharon Dijksma (EZ) en Wilma Mansveld (Milieu) en aan de Tweede Kamer.

De brief is ondertekend door LTO Nederland, NVV, NVP en NAJK. De vier organisaties willen op heel korte termijn overleg met de bewindslieden en de Kamer over aanpassing van het mestbeleid.

De inspanningen van de varkens- en pluimveehouderij in de afgelopen jaren worden niet op waarde geschat, schrijven de organisaties. Ze wijzen op allerlei activiteiten om meer grip te krijgen op de productie en afzet van mineralen.

Knelpunten

Op meerdere fronten wordt hard gewerkt om knelpunten op te lossen. De vrees dat beide intensieve veehouderijsectoren in omvang gaan groeien, is volgens hen onterecht.

De brief noemt de stabiele mineralenproductie, de nu al geldende plafonds en de verplichting om mest te verwerken. Bij dreigende overschrijding van de fosfaatplafonds kunnen per sector maatregelen worden doorgevoerd.

Impasse doorbreken

LTO, NVV, NVP en NAJK vinden dat de huidige impasse moet worden doorbroken. Met hun initiatief willen ze bereiken dat er alsnog een snel einde komt aan de dierrechten die ondernemers in varkens- en pluimveehouderij in de weg zitten.

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  9° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  55 %
Meer weer