Vier+varkenshouders+krijgen+boete
© ZLTO

Vier varkenshouders krijgen boete

Vorige maand heeft het Tuchtgerecht van het Productschap Vee en Vlees (PVV) vier uitspraken gedaan tegen varkenshouders die zich niet hielden aan de regels rondom blaasjesziekte (SVD) en Ziekte van Aujeszky (ZvA).

Het Tuchtgerecht heeft geldboetes opgelegd variërend van 750 tot 1.000 euro waarvan een deel voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Een vleesvarkenshouder dacht dat het bloedtappen goed was geregeld, maar dit bleek niet uitgevoerd te zijn. Om te voldoen aan de verplichting voor bloedonderzoek naar SVD en ZvA moeten er per trimester bij drie varkens bloed getapt en onderzocht worden.

Abonnement

Een andere vleesvarkenshouder wist niet dat hij bij het laboratorium een abonnement moest afsluiten, zodat het bloed ook daadwerkelijk onderzocht zou worden. Inmiddels heeft deze ondernemer afspraken vastgelegd met de slachterij en het laboratorium, zodat het bloedtappen aan de slachtlijn nu goed gaat.

Bij een derde vleesvarkenshouders bleken de formulieren voor het onderzoek bij het laboratorium niet ondertekend te zijn. Het bloed kon daardoor niet onderzocht worden.

Speenbiggenbedrijf

De vierde zaak betrof een varkenshouder met een speenbiggenbedrijf. Bij dit geval was de varkenshandelaar vergeten te melden dat er bloedmonsters genomen moesten worden.

De UBN-houder blijft te allen tijden verantwoordelijk voor de naleving van monitoringsverplichtingen en dient dus ook zelf in de gaten te houden of er elk trimester bloedonderzoek heeft plaatsgevonden. Het is raadzaam om de bloeduitslagen die van het laboratorium worden ontvangen, te controleren.

Weer

 • Donderdag
  6° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
Meer weer