Zeugenhouders+massaal+achter+petitie
© Engel Lameijer

Zeugenhouders massaal achter petitie

'We hebben uw steun nodig om de vierdagen-eis van tafel te krijgen.' Die dringende boodschap hield Maarten Rooijakkers, voorzitter LTO Varkenshouderij, vanmiddag voor aan de landbouwwoordvoerders van de Tweede Kamer.

Samen met Theo Duteweerd, waarnemend voorzitter van de NVV, bood hij een breed gedragen petitie aan. In totaal 1.268 van de bijna tweeduizend Nederlandse zeugenhouders zetten de afgelopen week hun handtekening.

Kort voor aanvang van de vergaderweek van de Tweede Kamer werd de delegatie van LTO- en NVV-bestuurders ontvangen door de landbouwwoordvoerders. Daarbij waren VVD, PvdA, CDA, PVV, SP en SGP vertegenwoordigd.

Veel problemen

De Kamerleden is nog eens uitgelegd dat de vierdagen-eis, waarmee Nederland uitgaat boven de EU-normen, zeugenhouders veel problemen bezorgt. Rooijakkers wees er nadrukkelijk op dat vooral het dierenwelzijn schade lijdt.

Hij vroeg de Kamerleden om zich in een debat, vanavond met staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ), in te zetten voor het terugdraaien van deze maatregel. Een aantal Kamerleden reageerde met begrip op de argumenten van de varkenshouders.

· Klik voor de aangeboden brief op bijgesloten pdf

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  9° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  55 %
Meer weer