Rendac%3A+tarievendiscussie+eenzijdig
© nieuwe ogst

Rendac: tarievendiscussie eenzijdig

Rond de discussie met betrekking tot de tariefsverhoging wordt volgens Rendac een eenzijdig beeld geschetst.

De focus ligt enkel op de kostenverhoging van ruim 40 procent per dier. De totale kosten voor één stop stijgen minder.

In het totale tarief moet niet alleen de kosten per dier, maar ook de kosten voor een stop worden meegenomen, schetst Sjors Beerendonk, directeur Algemene Zaken bij Darling Ingredients, waar Rendac onder valt.

'De kosten per dier nemen weliswaar met 40 procent toe, van 75 cent naar 1,08 euro voor een varken, het totale tarief bestaat uit meerdere elementen. Zo stijgen de kosten voor het ophalen van één varken van 18,03 in 2013 naar 18,83 euro voor komend jaar', aldus Beerendonk

Dieren per stop

Omdat kosten voor een stop los staat van het aantal dieren dat wordt geladen, is de werkelijke prijsverhoging ten opzichte van 2013 afhankelijk van het aantal dieren dat per stop worden meegenomen. In het voorbeeld van de varkens betekent het een kostenverhoging van 4,4 procent bij één varken per stop tot bijvoorbeeld bijna 22 procent bij 20 varkens per stop.

Staatssecretaris Sharon Dijksma liet deze week weten dat de kostenverhoging van 40 procent voor de dierkosten aanvankelijk nog hoger zou liggen. Ze heeft de financiering van extra kosten voor de calamiteitenreserve, mede op aandringen van LTO, overhevelt naar het Diergezondheidsfonds. Dit fonds betaalde al een deel van die reserve.

Verder zet Dijksma zich in voor een verdere verlaging van de tarieven. De staatssecretaris moet de tarieven van Rendac officieel goedkeuren, voordat ze worden gehanteerd. Rendac is de enige die in Nederland kadavers ophaalt en verwerkt.

Rapport

Het Landbouw Economisch Instituut (LEI) presenteerde deze week een rapport over de tariefstelling van Rendac. ?Het LEI geeft aan dat de huidige systematiek goed is en beveelt aan deze te behouden.

Volgens het LEI is het systeem efficiënt, ook in vergelijking met omringende landen. Terwijl daar de overheid een bijdrage levert aan de kadaververwerking, is de verwerking door Rendac concurrerend.

·Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst.

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer