%27Pluimveehouderij+geen+wisselgeld+derogatie%27
© Jan Pit

'Pluimveehouderij geen wisselgeld derogatie'

Alle sectoren moeten offers brengen om de derogatie binnen te halen. Zelfs de pluimveesector waar de mestverwerking al nagenoeg voor elkaar is. Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) gisteravond bij het 10-jarig jubileum van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP).


Bij veel pluimveehouders leeft het gevoel dat de sector als wisselgeld is gebruikt om de derogatie voor de melkveehouderij binnen te halen, zo bleek tijdens de avond.

Maar volgens Dijksma moet het mestprobleem niet per sector worden bekeken. ‘Het is een probleem van de alle sectoren. Wellicht heeft de derogatie geen rechtstreeks voordeel voor de individuele pluimveehouder, maar ik moet wel opkomen voor alle sectoren.’

Geen ongebreidelde groei

De bewindsvrouw liet weten dat de melkveehouderij ook niet ongebreideld kan groeien. ‘Als een melkveehouder wil groeien dan moet hij land kopen.’

Dijksma liet weten een soort POR-regeling te willen treffen. Daarbij zouden pluimveehouders die hun gehele mestoverschot verwerken toch de mogelijkheid krijgen om uit te breiden zonder dat daarvoor dierrechten nodig zijn.

Mestverwerking

De staatssecretaris herhaalde nog eens haar boodschap dat als de mestmarkt in evenwicht komt doordat er voldoende mestverwerking plaatsvindt, de dierrechten vanzelf overbodig worden.

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
Meer weer