Roep+om+grenzen+aan+melkveehouderij
© Nieuwe Oogst

Roep om grenzen aan melkveehouderij

Een deel van de Tweede Kamer wil nu al afspraken maken over grenzen aan uitbreiding van de melkveehouderij. Staatssecretaris Sharon Dijksma vraagt nog even geduld aan het parlement.

Verschillende fracties zijn bang dat het aantal melkkoeien vanaf 2015 ongebreideld gaat toenemen. Daarom diende bijvoorbeeld de PvdD vandaag een motie in die Dijksma vraagt om voorstellen uit te werken voor een maximale productienorm uitgedrukt in liters melk per hectare.

Weidegang

De SP verzoekt de regering om groei van de melkveehouderij uitsluitend toe te staan bij bedrijven die grondgebonden zijn en waar voor de koeien weidegang gegarandeerd is. PvdA en D66 willen grondgebondenheid en weidegang ook wettelijk geregeld zien, maar pas als markt- en ketenpartijen hier zelf onvoldoende in slagen.

Staatssecretaris Dijksma erkent dat er voorwaarden moeten komen voor uitbreiding van de melkveehouderij. Dat is een voorwaarde van de EU voor het verlenen van derogatie en ze werkt daarvoor nu een wetsvoorstel uit.

Even wachten

Het voorstel gaat wellicht nog voor de zomer naar de Kamer. Dijksma vroeg de indieners van de moties daar nog even op te wachten.

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / -1°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 5°
  20 %
Meer weer