Kamer+steunt+Dijksma+in+mestbeleid
© Jos van Leeuwen

Kamer steunt Dijksma in mestbeleid

Een ruime Kamermeerderheid accepteert het onderhandelingsresultaat over de Nederlandse derogatie. Dat is vandaag duidelijk geworden bij het indienen van moties over het mestbeleid.

Alleen het CDA kwam met een motie die vraagt om de onderhandelingen met de huidige Europese Commissie op te schorten. Jaco Geurts wil wachten op de Europese verkiezingen en de vorming van een nieuwe Europese Commissie.

‘Ik hoop dat de andere samenstelling van het Europees Parlement en van de Commissie er toe leidt dat er dan een ander advies naar het EU-Nitaatcomité gaat’, aldus Geurts. In 2014 zou de oude derogatie verlengd kunnen worden.

Geen derogatie

Staatssecretaris Sharon Dijksma verzet zich uitermate fel tegen de suggestie dat er later dit jaar wel een betere derogatie geregeld kan worden. Opschorting van de onderhandelingen leidt volgens haar tot de situatie dat Nederland helemaal geen derogatie krijgt.

De VVD slikt de aanvankelijke veroordeling van het onderhandelingsresultaat in. Kamerlid Helma Lodders diende wel een motie in die het kabinet vraagt om de knelpunten bij de ondernemers ‘adequaat op te lossen’.

Maatwerk

Dijksma zal daar haar uiterste best voor doen. In de Kamer zei ze dat ze, in overleg met de landbouworganisaties, ‘maatwerk’ wil leveren. Ze voegde er wel aan toe dat ze niet iedereen tevreden zal kunnen stellen.

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer