Winterperiode ganzen Noord-Holland korter

Het provinciebestuur van Noord-Holland heeft de winterperiode voor ganzen ingekort van 1 november tot 1 maart. Daarmee is de afschotperiode met twee maanden verlengd.

Winterperiode+ganzen+Noord%2DHolland+korter
© Inzicht in Natuur

Noord-Holland wil een halt toeroepen aan 'de groeiende schade die ganzen veroorzaken'. Aan boeren werd vorig jaar 4,5 miljoen euro aan tegemoetkoming in schade aan gewassen uitgekeerd.

Daarvan is 89 procent veroorzaakt door ganzen. Dat is 20 procent van de schade in Nederland. Ter vergelijking: in 2003 werd er in Noord-Holland slechts een half miljoen euro aan tegemoetkomingen in schade uitgekeerd.

Populatiebeheer

De provincie heeft een aantal beleidswijzigingen ter advies voorgelegd aan het Faunafonds, de Faunabeheereenheid, de Vogelbescherming en de Dierenbescherming. Gedeputeerde Staten besluiten medio april definitief over het nieuwe uitvoeringsbeleid.

Naast een langere periode voor populatiebeheer, wil Noord-Holland op grote schaal ganzen vergassen met CO2. Dat is vanwege Europese regels nog niet mogelijk.

Schade

Uitzonderingen zijn wel mogelijk, zoals voor de regio Schiphol in het kader van de vliegveiligheid. De ministeries van Infrastructuur & Milieu en Economische Zaken lobbyen in Brussel om de regelgeving aan te passen.

'Zodat het middel in de toekomst makkelijker kan worden toegepast, ook voor het bestrijden van landbouwschade', stelt Noord-Holland.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer