Ganzendruk+Drenthe+geeft+boeren+zorg
© Inzicht in Natuur

Ganzendruk Drenthe geeft boeren zorg

Boeren in Drenthe hebben in toenemende mate last van ganzen- en zwanenschade. LTO Noord Drenthe wil daarom meer aandacht voor dit probleem.

Ondanks het relatief kleine aantal meldingen van schade aangericht door ganzen of zwanen, neemt ook in Drenthe de druk door deze dieren op gewassen toe.

Bestuurder Wim Barkhuis van LTO Noord Drenthe vindt dat er nog weinig schot zit in het provinciale populatiebeheer. ‘De meeste aandacht lijkt uit te gaan naar het beheer van de reeënstand.'

Ingrijpen

Dat is volgens Barkhuis ook belangrijk, maar LTO ziet ook dat de ganzenpopulatie zich snel over de provincie verspreidt.'Nu ingrijpen is makkelijker dan wanneer je het ganzenbeheer nog een tijdje op zijn beloop laat.’

Naast de bekende vestigingsgebieden van ganzen en zwanen bij het Zuidlaarder- en Leekstermeer en in de polders rond Meppel, duiken de vogels steeds vaker op andere plaatsen op.

Meldingen

Barkhuis krijgt de laatste tijd ook meldingen binnen van boeren bij het Bargerveen, ten zuiden van Assen in de natuurgebieden Geelbroek en Holmers-Halkenbroek en rond Veenhuizen.

‘Bij het Bargerveen heeft het al geen zin meer om wintertarwe in te zaaien. Die percelen worden gewoon weer kaal gevreten.’ Hij roept boeren op schades zo veel mogelijk te melden.

· Lees meer hierover deze zaterdag Nieuwe Oogst, editie Noord

Weer

 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
Meer weer