Geen+gebruik+CO2+bij+doden+ganzen+2014
© Inzicht in Natuur

Geen gebruik CO2 bij doden ganzen 2014

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) kan geen vrijstelling geven om het gebruik van CO2 bij het doden van ganzen al dit jaar toe te staan. Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen van het CDA.

Volgens Europese regels kan alleen vrijstelling worden verleend als de volksgezondheid, milieu of de gezondheid van dieren in gevaar is.

Het bestrijden van ganzen vanwege overlast voor akkers, velden en natuur valt daar niet onder, stelt Dijksma. 'En dus is er geen sprake van vrijstelling.'

Aanvaardbare methode

Dijksma geeft wel aan dat het gebruik van CO2 de meest aanvaardbare methode is om het aantal ganzen in Nederland terug te brengen.

Op het moment loopt de aanvraag voor het gebruik van CO2 om ganzen te doden ter bescherming van het luchtvaartverkeer. Naar verwachting wordt hierover in de loop van 2014 een besluit genomen.

Ctgb

Als de goedkeuring binnen is, kan het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) een middel op basis van CO2 in Nederland worden afgegeven. Ook voor andere doeleinden dan de luchtvaartveiligheid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
 • Maandag
  15° / 10°
  40 %
 • Dinsdag
  16° / 10°
  20 %
Meer weer