Geld bepaalt ganzenbeleid provincie

De invulling van het provinciaal ganzenbeleid is in veel provincies nog lang niet rond. De financiering is een belangrijk struikelblok, blijkt uit een rondgang langs betrokken partijen in de provincies.

Geld+bepaalt+ganzenbeleid+provincie
© Ida Hylkema

Na de val van het landelijke ganzenakkoord wordt per provincie gezocht naar een oplossing voor het ganzenprobleem. Overal wordt geschreven aan nieuwe ganzenhoofdstukken voor de faunabeheerplannen.

In sommige provincies, zoals Flevoland, is dat al rond, maar in andere provincies is er nog lang geen duidelijkheid.

Financieren

De onduidelijkheid over financiering vormt een belangrijk obstakel. Provincies hebben van de overheid een bedrag gekregen voor natuurbeheer. Dat kan met eventuele eigen middelen worden verhoogd.

Maar de provincies geven nog weinig duidelijkheid over de beschikbare financiële middelen.

'Zonder het financiële kader is het moeilijk om een faunabeheerplan op te stellen', zeggen LTO-bestuurders. 'Het is logisch dat rustgebieden niet kunnen worden aangewezen als niet duidelijk is of er wel geld voor de vergoedingen is.'

Winterrust

Dat geldt ook voor de winterrustperiode. In Friesland en Groningen zijn boeren en natuurorganisaties er nog niet uit hoe lang die winterrustperiode moet duren. Gedeputeerden willen dat de partijen om tafel gaan om tot een oplossing te komen.

In Overijssel hebben de Faunabeheereenheid en LTO een voorstel bij de provincie gelegd om slechts zes weken winterrust te handhaven; van 1 januari tot half februari. Zij wachten het antwoord van de gedeputeerde af.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer