%27%27s+Nachts+jagen+niet+veilig+voor+toeristen%27
© Twan Wiermans

''s Nachts jagen niet veilig voor toeristen'

Het is niet veilig om in het toeristenseizoen ook 's nachts te gaan jagen op edelherten, zoals Gedeputeerde Staten van Gelderland willen. Het is dan druk op de Veluwe en er is een kans dat jagers een nachtelijke wandelaar raken.

Dat vindt de Partij voor de Dieren, die wil dat Provinciale Staten van Gelderland het voorstel afwijzen om het jachtseizoen voor edelherten te verlengen. Volgens de partij is het verhogen van de hekken rond de landbouwenclaves op de Noordwest-Veluwe een veel eenvoudiger en effectievere oplossing.

Gedeputeerde Staten willen het jachtseizoen verlengen van 1 maart tot 1 oktober, omdat er op de noordelijke Veluwe veel te veel herten zijn. Die grazen 's nachts de akkers kaal en trekken zich overdag in de bossen terug.

Kunstlicht

Gedeputeerde Staten willen daarom ook toestaan dat er 's nachts wordt gejaagd met kunstlicht en geluiddempers, waardoor de jagers meer dieren kunnen raken.

De Partij voor de Dieren zegt al een mail van een boswachter te hebben gekregen, die in het donker niet meer wil controleren vanwege het risico op ongelukken. Een ander bezwaar is volgens de partij dat omwonenden de politie niet meer zullen bellen als ze 's nachts licht in het bos zien, zodat stropers vrij baan hebben.

Toeristentrekker

'Het is niet uit te leggen dat Gelderland de herten op de Veluwe als toeristentrekker gebruikt, maar tegelijkertijd de situatie zo uit de hand laat lopen dat afschot tijdens de zoogtijd van de dieren regel lijkt te worden. Vorig jaar is het jachtseizoen ook al verlengd', aldus de fractie.

Provinciale Staten praten woensdag over het plan.

ANP

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / -1°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 5°
  20 %
Meer weer