Provincie+mag+jachtwet+Benelux+negeren
© Twan Wiermans

Provincie mag jachtwet Benelux negeren

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) vindt dat de Benelux-jachtregelgeving provincies niet mag belemmeren in de bestrijding van wild.

Provincies mogen afwijken van de regels van de Benelux-jachtregelgeving zolang de Flora- en Faunawet maar wordt gerespecteerd, schrijft Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw reageert daarmee op de recente uitspraak van de Raad van State. Daaruit bleek dat de nachtelijke jacht op vossen met kunstlicht niet meer is toegestaan. De provincies Friesland en Noord-Holland hadden hiervoor ontheffingen gegeven.

Schade

Dijksma vindt dat provincies populaties van wildsoorten moeten kunnen beheren om schade aan gewassen te voorkomen en de publieke belangen te behartigen.

'De beperkingen die de Benelux-overeenkomst aan de uitoefening van beheer en schadebestrijding oplegt, zijn mijns inziens ook niet nodig', stelt Dijksma.

Wildsoort

Dijksma gaat in gesprek met de Benelux om de jachtwet aan te passen. De Benelux-overeenkomst wijst 48 verschillende diersoorten aan als wildsoort, waaronder het wild zwijn, de vos en de grauwe gans.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 0°
  40 %
 • Woensdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer