Jagers+nemen+hun+verantwoordelijkheid
© Twan Wiermans

Jagers nemen hun verantwoordelijkheid

De Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging (KNJV) kan zich niet vinden in de ganzenaanpak die de provincies en de Ganzen 7 zijn overeengekomen. Maar zij zullen niet weglopen voor hun verantwoordelijkheid, zegt Marlies Kolthof, woordvoerder van de KNJV.

Het akkoord zoals het er nu ligt, is moeilijk uitvoerbaar, vinden de jagers. ,,De periode dat we mogen jagen is in de zomer is eigenlijk maar drieënhalve maand. Dit is te kort om zulke grote aantallen ganzen te schieten.'

Hoewel het akkoord toestaat om vanaf 1 maart al met afschot te beginnen, is dat voor de jagers geen goede optie. Kolthof: 'Jagers willen alleen dieren bejagen als ze weerbaar zijn. Dat heeft met respect voor de natuur te maken. In ons land zou dat van half juli tot eind december zijn.'

Volgens de KNJV is het schieten van vogels in het voorjaar ook tegen regels van de vogelrichtlijn van de Europese Unie.

Alle middelen

Toch willen de jagers niet weglopen voor hun verantwoordelijkheid. 'Het is een maatschappelijk probleem en de jagers zijn de uitvoerende partij om het aantal ganzen terug te brengen', zegt Kolthof. 'Ik ga ervan uit dat onze leden over de beste aanpak willen spreken met betrokken partijen.

De KNJV pleit er wel voor dat jagers alle mogelijke middelen beschikbaar krijgen om de ganzen te bestrijden zoals lokfluiten en lokvogels.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer