RvS+verbiedt+nachtelijke+vossenjacht
© Nieuwe Oogst

RvS verbiedt nachtelijke vossenjacht

Het jagen op vossen tussen zonsondergang en -opgang met gebruik van kunstlicht is niet toegestaan. Dat blijkt uit een uitspraak van Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag.

Het college van Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland had in januari 2010 voor het doden van vossen in de nachtperiode een ontheffing op grond van de Flora- en faunawet verleend aan Stichting Faunabeheereenheid Noord-Holland.

Met de ontheffing mocht de Faunabeheereenheid van zonsondergang tot zonsopgang vossen doden met gebruik van geweer en kunstlicht. Het provinciebestuur had de ontheffing verleend om weidevogels te beschermen die in het gebied op de grond broeden.

Afschot niet effectief

Volgens GS is afschot van de vos overdag niet voldoende effectief, omdat de vos vooral 's nachts actief is. Aanvullende maatregelen ter bestrijding van de vos zijn daarom noodzakelijk, stelt het provinciebestuur.

De bestuursrechter stelt echter dat op grond van de Benelux-Overeenkomst op het gebied van de jacht en vogelbescherming jagen op vossen alleen is toegestaan in het eerste uur na zonsondergang en het laatste uur voor zonsopgang.

In de tussenliggende nachtelijke uren is het doden van vossen absoluut verboden.

Zonsondergang

Het provinciebestuur heeft wat het eerste uur na zonsondergang en het laatste uur voor zonsopgang betreft, onvoldoende gemotiveerd waarom het een ontheffing heeft verleend voor het hele jaar, en niet bijvoorbeeld alleen voor het voorjaar.

Daarbij heeft de Raad van State van belang geacht dat gedurende het hele jaar overdag op vossen mag worden gejaagd.

Gevolgen

Deze uitspraak heeft ook gevolgen voor het jagen op vossen in de nachtperiode in de rest van Nederland. Op dit moment zijn in de Benelux geen middelen toegestaan waarmee in deze periode op vossen mag worden gejaagd om weidevogels te beschermen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  5° / -1°
  30 %
Meer weer