Nieuwe+wet+natuur+compliceert+jacht
© Twan Wiermans

Nieuwe wet natuur compliceert jacht

De nieuwe wet Natuurbescherming maakt de jacht meer bureaucratisch. Boeren en jagers kunnen bij problemen met wildschade minder snel ingrijpen. Dat zegt een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging (KNJV).

De jacht in Nederland mag uitsluitend worden uitgevoerd als er een faunabeheerplan aan ten grondslag ligt, zo staat in de wet Natuurbescherming die staatssecretaris Henk Bleker van EL&I vrijdag naar de Tweede Kamer stuurde.

Daarbovenop moet elk beheerplan worden goedgekeurd door de provincie. 'Daarmee is er een extra bureaucratische laag bijgekomen', zegt Marlies Kolthof van de KNJV.

Schade

Bij schade door vrij bejaagbare soorten konden ondernemers en jagers onderling afspraken maken. Met de nieuwe wet moet dat altijd via de provincie gebeuren. 'En dan is het maar afwachten hoe de betreffende provincie tegen het wildprobleem aankijkt', zegt Kolthof.

Daarbij verandert elke 4 jaar het bestuur van de provincies. De vrees bestaat dat daarmee het jachtbeleid om de zoveel jaar weer wordt gewijzigd.

Verschillen

De nieuwe wet legt meer verantwoordelijkheid bij de provincies. 'Daarmee kan het jachtbeleid per provincie verschillen', zegt Kolthof. De jagers vrezen dat dat tot veel onbegrip leidt bij agrarische ondernemers en burgers.

Bleker breidt in het nieuwe wetsvoorstel de lijst met vrij bejaagbare soorten uit. De lijst bestaat uit: fazant, wilde eend, houtduif, grauwe gans, kolgans, konijn, haas, wild zwijn, ree, damhert en edelhert. Voor deze soorten moet ook een Faunabeheerplan worden gemaakt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  9° / 2°
  0 %
 • Dinsdag
  12° / -1°
  0 %
 • Woensdag
  14° / 1°
  5 %
Meer weer