Zegveld+%27voor+heel+West%2DNederland%27
© Ulco Wesselink

Zegveld 'voor heel West-Nederland'

De ‘nieuwe proefboerderij Zegveld’ is er niet alleen voor de melkveehouderij in het Groene Hart. ‘Vooral in Laag Holland, eigenlijk heel West-Nederland, spelen dezelfde vraagstukken.'

Dat zegt Sjaak Hoogendoorn, voorzitter van de coöperatie KTC Zegveld die deze week de proefboerderij kocht. Hij is zelf melkveehouder in het Noord-Hollandse Ilpendam en voorzitter van de agrarische natuurvereniging Water, Land en Dijken.

'Denk aan stikstof, bemesting, peil- en waterbeheer, bodemdaling. Die thema’s zie je in Noord-Holland ook terug.'

Kansen

Hoogendoorn ziet in de nieuwe opzet van de proefboerderij kansen voor de Noord-Hollandse melkveehouderij. Het oorspronkelijke businessplan in Zegveld heeft de coöperatie aangepast, omdat er te weinig grond is.

Het idee was om vier bedrijfsconcepten (productiebedrijf, weidebedrijf, natuurboerderij en waterboerderij) met elk een eigen stal, veestapel en grasland neer te zetten.

Satellietlocatie

'Het idee blijft overeind, maar we pakken het anders aan. We willen met bedrijven samenwerken die al een van de concepten exploiteren en als satellietlocatie willen fungeren. Dat maakt het behapbaar en minder risicovol. Een van die satellieten kan best in Noord-Holland liggen.’

Ook mikt de coöperatievoorzitter op samenwerking met andere partijen. ‘Voor veel onderzoek is cofinanciering nodig. Wageningen UR en andere partijen kunnen daarbij een rol spelen of aanhaken. En ik heb het idee dat ze graag willen. Wat is geweest, is geweest. Nu de koop rond is, moeten we elkaar vinden.’

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Weer

 • Dinsdag
  18° / 13°
  60 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
Meer weer