Zegveldse coöperatie zoekt leden en koeien

De kersverse coöperatie KTC proefboerderij Zegveld zoekt leden om de financiering voor de aankoop van proefboerderij Zegveld rond te krijgen. Ook zijn boeren en koeien nodig voor de bedrijfsvoering.

Zegveldse+co%C3%B6peratie+zoekt+leden+en+koeien
© Ulco Wesselink

De coöperatie bestaat momenteel uit drie leden. 'Maar om de financiering rond te krijgen, zijn meer leden nodig', verzekert penningmeester Barend Meerkerk. 'Geïnteresseerden zijn zeer welkom en kunnen zich melden bij ons.'

Een kerngroep van boeren en betrokken partijen is al anderhalf jaar bezig om Zegveld over te nemen. Dat gebeurde nadat Wageningen UR (WUR) aangaf dat exploitatie van een regionale proefboerderij niet meer tot de core-business behoort.

WUR clustert het onderzoek voor de veehouderij naar de Dairy Campus in Leeuwarden.

Busninessplan

De kerngroep heeft daarom vorig jaar een levensvatbaar businessplan opgesteld om de proefboerderij om te vormen tot een kennis- en ontmoetingscentrum voor het westen.

Dat gaat bestaan uit vier verschillende bedrijfsconcepten: een productiebedrijf, weidebedrijf, natuurboerderij en waterboerderij.

Proefboerderij

De afgelopen weken zijn echter de veestapel en 24 hectare land van de proefboerderij verkocht. Hierdoor kunnen niet alle vier concepten op de proefboerderij worden ontwikkeld.

'We gaan mogelijk zoeken naar ondernemers in de regio om verschillende onderdelen van dit plan uit te voeren in samenwerking met proefboerderij Zegveld', zegt Barend Meerkerk.

Onderzoek

'Onze focus ligt in eerste instantie op de organisatie. Die moet staan. Hoe we verder gaan op de proefboerderij met koeien en land, bekijken we momenteel. We willen starten met tachtig koeien en dat vervolgens uitbreiden naar 120', geeft Meerkerk aan.

'Hoe en wanneer wordt momenteel bestudeerd. Er hangt een financieel plaatje aan, daar kijken we naar.'

Kennis delen

'De nieuwe proefboerderij moet de locatie worden waar boeren, onderzoekers, toeleveranciers, beleidsmakers en bestuurders elkaar treffen, onderzoek doen en kennis delen’, vervolgt Meerkerk.

‘We willen laten zien dat de vernieuwingen en de kennis voor veenweideboeren in Zegveld zit.’

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer