Brede+steun+voor+proefboerderij+Zegveld
© LTO

Brede steun voor proefboerderij Zegveld

Naast de provincies willen ook LTO Noord en het Veenweiden Innovatie Centrum (VIC) de boerencoöperatie steunen door onderzoek uit te laten voeren op proefboerderij Zegveld.

'Ik ben blij dat de kennis van Zegveld bewaard blijft. Op het raakvlak van omgeving en melkveehouderij is in het westelijke veenweidegebied nog veel onderzoek te doen', reageert voorzitter Kees Romijn van LTO-vakgroep Melkveehouderij.

'Als LTO stonden we aan de wieg van het VIC om dergelijke projecten uit te voeren. Zij is leidend, de proefboerderij dient daarbij als hulpmiddel.'

Participatie

Rechtstreekse participatie in de boerencoöperatie die Zegveld heeft gekocht, vindt Romijn niet op zijn plaats. 'Als belangenbehartiger participeren we niet in de coöperatie. Het hebben van koeien en stenen is niet onze core-business.'

'Wel kunnen we een rol vervullen in het bijeenbrengen van inkomsten en als aanjager voor de financiering van onderzoeksprojecten fungeren', verklaart de vakgroepvoorzitter.

VIC op Zegveld

VIC-voorzitter Jan Heijkoop geeft aan dat het kennis- en onderzoeksorganisatie op Zegveld blijft.

'De aankoop en onze rol daarin, laat zien hoe belangrijk het is om de proefboerderij in stand te houden. Ook zijn we bij de coöperatie betrokken. Dat heeft een financiële verantwoordelijkheid door het wegzetten van onderzoek. Ik zie een intensieve samenwerking voor me.'

Symbolische betekenis

'Zegveld heeft een grote symbolische betekenis. Het is een plek waar boeren en lokale partijen elkaar ontmoeten. Ook overheden en andere partijen als natuurorganisaties komen graag op Zegveld. Dat maakt de plek bijzonder', stelt Heijkoop.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Weer

 • Dinsdag
  18° / 13°
  60 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
Meer weer