Boerencoöperatie in West koopt Zegveld

De kersverse coöperatie KTC (kennistransfercenter) proefboerderij Zegveld heeft vandaag de proefboerderij en de resterende 45 hectare grond gekocht. Daarmee blijft proefboerderij Zegveld behouden voor de westelijke melkveehouderij.

Boerenco%C3%B6peratie+in+West+koopt+Zegveld
© Nieuwe Oogst

De aankoop door de coöperatie is mogelijk geworden door participatie van mengvoerfabriek De Heus, zuivelcoöperatie Deltamilk, adviesbureau PPP-Agro Advies en een groep veehouders.

Ook is er steun van onder meer het Veenweiden Innovatiecentrum (VIC), Agrifirm, Aequator, CAH Vilentum Dronten en Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart. Daarin zijn de provincies, waterschappen en gemeenten in het westelijk veenweidegebied vertegenwoordigd.

Coöperatie

De coöperatie is afgelopen donderdag opgericht. Voorzitter is melkveehouder Sjaak Hoogendoorn uit Ilpendam, secretaris Bert de Groot, melkveehouder in Kamerik en penningmeester Barend Meerkerk, mede-eigenaar van PPP-Agro Advies. Het bureau is gevestigd op Zegveld.

De koop is beklonken onder voorbehoud van financiering. 'De komende tijd gaan we hard werken om de financiering rond te krijgen', zegt Barend Meerkerk namens de coöperatie.

Nieuwe leden

Tegelijkertijd wordt gewerkt aan het werven van nieuwe KTC-leden, geeft hij aan. 'Boeren en iedereen die de proefboerderij en onderzoek in het westen een warm hart toedraagt, kunnen zich bij ons melden.'

Het onderzoek en de kennisontwikkeling gaan zich richten op specifieke vraagstukken die in het westen spelen. Het gaat onder meer om het oplossen van ammoniakemissie, waterkwaliteit en kwantiteit en een optimale bedrijfsvoering van melkveebedrijven op veengronden.

VIC

Daarbij wordt nauw samengewerkt met het VIC dat al op Zegveld is gevestigd. VIC voert nu al veel onderzoek uit. Ook begeleidt het centrum, net als PPP-Agro Advies, een groot aantal praktijknetwerken in het westen.

VIC staat onder de dagelijkse leiding van innovatiemanager Frank Lenssinck.

Proefboerderij Zegveld

Het nieuwe kennis- en ontmoetingscentrum blijft overigens 'proefboerderij Zegveld' heten. 'Dat is immers een begrip geworden voor iedere melkveehouder in het westen', benadrukt Meerkerk.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
Meer weer