LTO: geen dure grond braak maar certificaat

Vergroening van het Europese landbouwbeleid mag niet leiden tot het uit productie nemen van landbouwgrond. 'LTO wil vergroening van de productieve landbouw, maar dan door middel van een duurzaamheidscertificaat.'

LTO%3A+geen+dure+grond+braak+maar+certificaat
© Fotex

'Dure grond braak laten liggen, is aan de samenleving niet uit te leggen', vindt voorzitter Jaap Haanstra van LTO-vakgroep Akkerbouw. 'Een duurzaamheidscertificaat ligt klaar om in de praktijk mee aan de slag te gaan. Dat is een veel betere oplossing.'

De strijd tegen honger is volgens hem wereldwijd. 'Er moet de komende decennia veel meer voedsel worden geproduceerd. Dan laten we hier toch geen goede landbouwgrond braak liggen. Het is de wereld op z’n kop.'

Ecologische Focusgebieden

In het kader van de vergroening van het nieuwe Europese landbouwbeleid komen er Ecologische Focusgebieden. Hierdoor wordt op bedrijfsniveau 5 procent van het areaal akkerbouwgrond uit productie genomen en krijgt een ecologische focus.

Wat dat laatste inhoudt, is nog niet duidelijk. Lidstaten wordt ruimte gelaten om daar een eigen invulling aan te geven. 'Maar dat die gebieden ten koste gaan van de productie, is wel duidelijk', verklaart Haanstra.

Oproep

Namens LTO Nederland doet de akkerbouwvoorman een beroep op staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) en de Tweede Kamer. 'Pak de uitvoering van Ecologische Focusgebieden zo aan dat geen grond braak komt te liggen.'

De vakgroep vindt dat de voorgestelde vergroening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid door middel van Ecologische Focusgebieden wel heel eenzijdig bij de akkerbouw wordt neergelegd.

Minder renderende gewassen

Dijksma maakt volgende maand bekend hoe zij de uitvoering van de focusgebieden in de praktijk ziet. 'Akkerbouwers zullen er voor kiezen om de minst renderende gewassen als graan en bijvoorbeeld koolzaad niet meer te telen', weet Haanstra.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer