Maat%3A+%27Boerencreativiteit+voor+vergroening%27
© LTO Nederland

Maat: 'Boerencreativiteit voor vergroening'

'Gebruik en stimuleer de creatieve kracht van ondernemende boeren om de gewenste vergroening met het Europese Landbouwbeleid te bereiken.' Die boodschap gaf LTO Nederland-voorzitter Albert Jan Maat vanmorgen de Ierse minister van landbouw Simon Coveney mee.

Maat sprak Coveney over het nieuwe Europese landbouwbeleid. Dat gebeurde tijdens een gesprek in Brussel, waar vandaag de EU-ministers van Landbouw proberen het met elkaar eens te worden over het toekomstige GLB.

'En ga niet sturen met rigide maatregelen als het verplicht ecologisch beheer van grond, want dat leidt tot ongewenste effecten', drukte de LTO-voorman de Ier op het hart. Ierland is de komende maanden voorzitter van de Europese Unie.

Zuinig en gericht

Volgens Maat kennen boeren op hun bedrijf de beste weg op hun eigen manier om bij te dragen aan vergroening: het gaat vooral om beter produceren met minder grondstoffen.

'Dus slimme manieren om zuinig en heel gericht om te springen met van water-, energie- en mestgebruik te stimuleren.'

Ademruimte

Verder drong Maat bij Coveney erop aan om bepaalde groepen ondernemers, zoals telers van aardappelzetmeel, kalverhouders en melkveehouders op intensieve bedrijven, voldoende ademruimte te laten.

Dat is volgens hem voor die bedrijven nodig om zich aan te passen, nu ze aanzienlijk minder ondersteuning gaan krijgen.

Hollandse klompjes

Maat kwam overigens niet met lege handen bij Coveney voor het gesprek. Hij overhandigde de Ierse landbouwminister een stel originele Hollandse klompjes voor de enkele dagen geleden geboren dochter Annelise.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  25° / 12°
  20 %
 • Maandag
  19° / 14°
  70 %
 • Dinsdag
  19° / 12°
  70 %
Meer weer