Alternatief+vergroening+nog+ver+weg
© Twan Wiermans

Alternatief vergroening nog ver weg

Het Europees Parlement en de Europese landbouwministers moeten nog flink wat werk verrichten om het duurzaamheidscertificaat als vergroeningsalternatief werkelijkheid te laten worden. Dat zeggen vertegenwoordigers van de Europese Commissie.

In het Europees Gemeenschapschappelijk Landbouwbeleid (GLB) voor de periode 2014-2020 moeten boeren aan vergroeningmaatregelen voldoen om voor de bedrijfstoeslagen in aanmerking te komen.

Eerder liet landbouwcommissaris Dacian Ciolos van de Europese Unie (EU) weten dat boeren die duurzaam werken en dat kunnen vastleggen in een duurzaamheidscertificaat, dat als alternatief voor de vergroeningsmaatregelen kunnen gebruiken.

Voorstel

Om dit alternatief vast te leggen in de GLB-voorstellen moet het Europees Parlement en de Raad van Europese landbouwministers met een voorstel komen. 'En zo'n voorstel hebben wij nog niet gezien', zeggen woordvoerders van de Europese Commissie.

En de tijd begint te dringen. Binnen een half jaar willen de Europese Commissie, het Europees Parlement en de landbouwministers het definitieve landbouwbeleid bepalen.

Buiten de boot

'Als er niet snel een goed voorstel ligt voor alternatieve vergroeningsmaatregelen, is de tijd te kort om nog met wijzigingen te komen', laten hoge ambtenaren in Brussel weten. 'Dan kan het zijn dat dit alternatief voor vergroening buiten de boot valt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  16° / 6°
  20 %
Meer weer