Natuur+versus+landbouw+in+Brussel
© Nieuwe Oogst

Natuur versus landbouw in Brussel

De voorstellen van EU-landbouwcommissaris Ciolos om 30% van het budget voor bedrijfstoeslagen te koppelen aan ‘groene maatregelen’, verscherpt het debat over het toekomstig gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB).

Dat bleek uit stevige discussies, gisteren, op een Brusselse conferentie voor maatschappelijke, groene en landbouworganisaties, zegt beleidsadviseur Klaas Johan Osinga van LTO Nederland.

De groene organisaties dreigden volgens hem hun steun aan het GLB in te trekken als de landbouw vergroening niet accepteert. 'Ciolos houdt vast aan vergroening, maar hij begrijpt dat de Europese politiek inmiddels de economie als nummer 1 prioriteit heeft.' Hij roemde de land- en tuinbouw daarom als drijvende kracht achter economische groei.

Koppeling basispremie

David Baldock, directeur van het Europese Milieu Agentschap (EEA) in Kopenhagen pleitte voor koppeling van vergroening aan de basispremie. Hij vreest een oncontroleerbare stroom van ontoereikende groene certificaten. Baldock vroeg ook om strenge naleving van nieuwe voorwaarden, zoals het verbod op het ploegen van veenweide.

Ken Ash van de organisatie van rijke landen OESO zette vraagtekens bij de verdeling van Europese landbouwgelden: ‘De 25% grootste bedrijven ontvangt 75% van de steun. Hebben die bedrijven dat echt nodig?', vroeg hij zich af.

Weinig mededogen

De natuurorganisaties hebben weinig mededogen met de inkomensituatie van veel van de kleinere gezinsbedrijven in de land- en tuinbouw. 'Dat slechts 6% van de Europese boeren en tuinders jonger is dan 35, zet hen niet aan het denken', aldus Osinga.

• Lees meer hierover zaterdag 21 juli in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer