Dijksma zet druk op flexibele vergroening

Zonder flexibele vergroening kan er geen sprake zijn van een compromis over het Europees landbouwbeleid na 2013. Dat zei EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma tijdens de raad van Europese landbouwministers in Brussel.

Dijksma+zet+druk+op+flexibele+vergroening
© EC

Het Europees Parlement stemde vorige week tegen de flexibele invulling van de vergroeningsmaatregelen. De bewindvrouw zet met haar uitspraken stevige druk op de Europese Commissie en de andere lidstaten om de flexibele vergroening mogelijk te maken.

Overigens hebben veel landen aangegeven ook flexibele vergroeningsmaatregelen voor hun boeren te willen.

Ingrijpend

Europees landbouwcommissaris Dacian Ciolos laat weten open staan voor flexibele vergroeningsmaatregelen. Maar dan moeten de maatregelen wel dezelfde biodiversiteits en milieuverbeteringen opleveren.

Voor Nederlandse boeren zouden de voorgestelde vergroeningsmaatregelen van verplichte ecologische aandachtsgebieden, gewasdiversificatie en permanent grasland zeer ingrijpend zijn.

Landschapselementen

Dijksma liet weten dat landschapselementen ook als vergroening moeten tellen. 'Dat geldt ook voor elementen die op niet-subsidiabel land staan.'

In de Nederlandse perceelsregistratie zijn alle landschapselementen uit de oppervlakten gehaald. Als alleen de landschapselementen zouden meetellen die op subsidiabel land staan, zouden veel elementen buiten de boot vallen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer