Kamer: vergroenen los van basispremie

Nederland moet zich verzetten tegen een koppeling van het vergroeningspakket in het nieuwe GLB aan de basispremie. Die wens heeft een meerderheid van de Tweede Kamer neergelegd bij het kabinet.

Kamer%3A+vergroenen+los+van+basispremie
© Nieuwe Oogst

Vanmiddag nam de Kamer een motie aan van PVV en SGP die het onwenselijk noemt dat boeren die niet kunnen voldoen aan de vergroeningseisen worden gekort op hun basispremie. Dankzij de steun van VVD, CDA en ChristenUnie was er een meerderheid van 77 Kamerzetels.

LTO is blij met de houding van de Kamer. Vergroening koppelen aan de basispremie gaat namelijk ten koste van het draagvlak onder ondernemers en draagt niet bij aan de doelgerichtheid van de hervormingen.

Verdaas niet gelukkig

De vraag is nog wat staatssecretaris Co Verdaas (Landbouw) met de motie gaat doen. Hij liet vorige week weten er niet gelukkig mee te zijn. ‘Vergroening is in mijn ogen een randvoorwaarde om een basispremie te kunnen krijgen. Die koppeling moeten wij handhaven.’

De Kamer nam ook een motie aan van VVD, CDA en SGP die stelt dat Nederland in de onderhandelingen over het nieuwe GLB moet inzetten op handhaving van de huidige budgetverdeling tussen de eerste en de tweede pijler. De indieners wijzen onder meer op de hoge administratieve lasten en de vele fouten die gemaakt worden bij de besteding van geld in de tweede pijler.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  23° / 15°
  25 %
 • Maandag
  22° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer