Korting op basispremie bij gebrek vergroening

Boeren die in het Europees landbouwbeleid (GLB) na 2013 niet voldoen aan de vergroeningsmaatregelen kunnen tot 50 procent worden gekort op hun basispremie.

Korting+op+basispremie+bij+gebrek+vergroening
© Jan Pit

Vergroening is een verplicht GLB-onderdeel, zo besloten de regeringsleiders op de onlangs gehouden top over de Europese begroting voor de periode 2014-2020.

Dat geldt zowel voor lidstaten als boeren, laat EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma weten.

Korting

Van boeren die niet aan hun vergroeningsverplichting voldoen, wordt de vergroeningspremie ingehouden. Daarnaast kan een korting van maximaal 50 procent van de basispremie worden opgelegd.

Hoe hoog de inhouding is, hangt af van de mate waarin bedrijven niet aan de verplichtingen voldoen.

200 procent

In het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie was het nog mogelijk om een sanctie van 200 procent op te leggen. Dat is nu teruggebracht naar 50 procent.

Dijksma wil zich inzetten om de sanctie nog verder te verlagen. 'Maar gezien de gemaakte afspraken tussen de regeringsleiders en de voorkeuren van de Europese lidstaten, lijkt een verdere verlaging niet realistisch', waarschuwt zij.

Uit productie

De regeringsleiders hebben wel afgesproken dat de vergroeningsmaatregelen niet mogen leiden tot het uit productie nemen van landbouwgrond en dat onrechtvaardige inkomensverliezen moeten worden voorkomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer