Kabinet: grens aan aantal dieren per gebied

Provincies en gemeenten krijgen de mogelijkheid om de omvang van de veestapel te reguleren in een bepaald gebied. Het kabinet stelt daarvoor nieuwe regelgeving op. Dat laat staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) weten.

Kabinet%3A+grens+aan+aantal+dieren+per+gebied
© Nieuwe Oogst

Dijksma stelt dat het begrenzen van de veestapel in een bepaald gebied mogelijk moet zijn om de risico's voor de volksgezondheid te beperken. Het kabinet wil ook ongebreidelde groei voorkomen.

Het kabinet ziet drie manieren om de veestapel te begrenzen::
• Een maximum aantal kippen, varkens of koeien in een bepaald gebied. Inclusief het op slot zetten van het gebied.
• Begrenzen van de intensiteit van de veehouderij in een bepaald gebied. Bijvoorbeeld door een maximum aantal dieren per hectare toe te staan.
• Een maximum stellen aan het aantal dieren in een stal.

Het kabinet stelt niet vast hoe groot de veestapel in een gebied kan zijn. 'We stellen op dit moment geen normen op', zegt Dijksma. 'Per gebied moeten bekeken worden wat mogelijk en gewenst is.'

Geur

Het kabinet roept gemeenten ook op de wettelijke mogelijkheden die er zijn om geuroverlast terug te dringen. Volgens een rapport van de Gezondheidsraad hebben geur- en stankhinder een sterk negatief effect heeft op de kwaliteit en de leefbaarheid in het landelijk gebied.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer