Milieufederatie+eist+bouwstop+stallen
© Twan Wiermans

Milieufederatie eist bouwstop stallen

De Brabantse Milieufederatie (BMF) heeft opnieuw bij de provincie aangedrongen op een onmiddellijke bouwstop voor nieuwe veestallen.

Aanleiding is het onderzoek van de provincie waaruit blijkt dat één op de zes boeren in Brabant de luchtwasser in de stal niet goed gebruikt, meldt Omroep Brabant.

BMF zegt 'met zorg en verontrusting' kennis te hebben genomen van de resultaten van het onderzoek. De provincie moet volgens de organisatie ingrijpen om de situatie 'niet nog verder uit de hand te laten lopen'.

BMF vraagt ook aandacht voor het afvalwater uit luchtwassers dat voor problemen zou zorgen en vindt dat de provincie veel harder moet optreden tegen overtreders.

Overtreders aanpakken

Veebedrijven die ernstige overtredingen begaan zouden moeten worden gesloten. 'Ingrijpend, maar onontkoombaar', noemt de milieufederatie deze maatregelen.

BMF zette samen met onder meer ZLTO in februari een handtekening onder een akkoord over de toekomst van de intensieve veehouderij in Brabant. Maar sindsdien liggen beide organisaties met elkaar overhoop.

Ergernis

ZLTO-voorman Hans Huijbers ergert zich in zijn blog op de ZLTO-site aan de opstelling van de BMF. Volgens hem was de inkt van de overeenkomst nog niet droog of de BMF ging zich inzetten voor een bouwstop. 'Wat is dan nog vertrouwen?', vraagt hij zich af.

Teleurgesteld

Aan de andere kant is de BMF ook teleurgesteld in de boeren. Oorzaak is de golf aan vergunning aanvragen die binnenkwam toen er in het provinciehuis over een bouwstop gesproken werd.

Op de site van de BMF staat: 'Als dit is hoe de sector omgaat met problemen die in de maatschappij leven, dan ondermijnt dat ons vertrouwen in de sector.'

Een meerderheid in Provinciale Staten besloot op 22 maart om vooralsnog geen bouwstop voor de veehouderij in te voeren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  13° / 13°
  90 %
 • Maandag
  13° / 8°
  20 %
 • Dinsdag
  13° / 7°
  40 %
Meer weer