Doorbraak+Groninger+bouwblokgrootte
© -

Doorbraak Groninger bouwblokgrootte

Groningse melkveehouders en akkerbouwers mogen onder bepaalde voorwaarden uitbreiden tot 4 hectare. Dat betekent een doorbraak in het debat over de bouwblokgrootte.

Een meerderheid van de fracties in Provinciale Staten van Groningen stemde vanmiddag voor het amendement over een grens tot 4 hectare.

LTO Noord Groningen stelde begin maart een 4 hectare-bovengrens voor tijdens de door de provincie georganiseerde hoorzitting over de bouwblokgrootte.

Groninger Verdienmodel

Boeren die een bouwblok willen van meer dan 2 hectare moeten via het Groninger Verdienmodel een kwaliteitssprong maken in innovatie, dierenwelzijn, milieu en efficiënter produceren. Dat wordt behandeld tijdens de keukentafelgesprekken.

De Staten ondersteunen een motie over dit model. 'Groeien als het bedrijf dat kan. Willen bedrijven echt een grote slag maken, dan vragen wij een tegenprestatie in de vorm van verduurzaming terug', vatte VVD-Statenlid Mirjam Wulfse samen.

Discussie

Dat een Statenmeerderheid voor het amendement van ChristenUnie, PvdA, VVD, CDA, D66 en PVV over de bouwblokgrootte en de motie van VVD, PvdA, D66, CU en CDA over het Groninger Verdienmode stemt, is een doorbraak in het debat over de schaalgrootte.

Verruiming van de bouwblokgrootte deed veel stof opwaaien in de Staten. De commissievergadering werd begin februari na vier uur gestaakt, toen de collegepartijen lijnrecht tegenover elkaar stonden.

Hoorzitting

Provincie Groningen hield daarop een hoorzitting, waar onder andere LTO Noord en jonge boeren inspraken. Hierna gaven collegepartijen PvdA en D66 aan toch voor ontwikkelingsruimte van de duurzame landbouw in Groningen te gaan.

GroenLinks blijft als enige collegepartij tegen.

Weer

 • Vrijdag
  9° / 6°
  25 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  10 %
 • Zondag
  5° / 0°
  10 %
Meer weer