LTO%3A+N%2Dnormen+voor+alle+groenbemesters
© Foto: Nieuwe Oogst

LTO: N-normen voor alle groenbemesters

In een brief aan het ministerie van Economische Zaken pleit LTO Nederland ervoor om stikstofgebruiksnormen in te stellen voor alle vlinderbloemige en niet-vlinderbloemige groenbemesters.

Nu nog gelden slechts voor enkele groenbemesters op specifieke grondsoorten stikstof (N) normen. Het betekent dat groenbemesters buiten deze specificaties geen eigen normen voor de aanvoer van stikstof kennen.

Het ontbreken van normen gaat volgens LTO Nederland ten koste van de biodiversiteit en introductie van innovatieve groenbemesters. Beleidsmedewerker Jaap van Wenum schrijft in de brief dat dit onwenselijk is met het oog op bodemgezondheid en verrduurzaming van de sector.

Voedselsituatie bijen

'Vanuit ondernemers en imkers komen steeds meer wensen om mengsels van bloeiende groenbemesters met bijvoorbeeld facelia te zaaien. Dat zou de voedselsituatie voor bijen in de nazomer en in het najaar kunnen verbeteren', vindt Van Wenum.

LTO Nederland stelt voor om gebruiksnormen in te stellen voor vlinderbloemige en niet-vlinderbloemige groenbemesters zonder nadere specificatie. Alle niet gerubriceerde en nieuwe groenbemesters zijn dan automatisch in te delen.

Aparte norm

Voor groenbemesters, die onderbouwd een hogere stikstofbehoefte hebben, kan een aparte norm worden vastgesteld. Tagetes is hiervan een voorbeeld.

LTO Nederland verzoekt het ministerie van EZ om de normering voor groenbemesters komende zomer al door te voeren.

Weer

 • Dinsdag
  12° / 6°
  40 %
 • Woensdag
  12° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer