Luzerne onderwerken lukt niet (video)

'Luzerne als groenbemester opruimen in een biologisch bouwplan en met niet kerende grondbewerking is het moeilijkste wat er is', meent onderzoeker Derk van Balen van PPO in Lelystad.

Luzerne+onderwerken+lukt+niet+%28video%29
© Nieuwe Oogst

Tijdens een demonstratie onderwerken gewasresten, gisteren op de Broekemahoeve in Lelystad, werd dat duidelijk: in één werkgang lukt het niet.

Vier machines werden gedemonstreerd in een veld luzerne. 'Het is eigenlijk een test- in plaats van een demodag. Ook voor PPO is het een zoektocht', geeft Van Balen aan.

Afsnijden luzerne

De Kerner Komet cultivator snijdt de luzerne en het onkruid mooi vlak af en geeft een redelijk goede vlaklegging. De machine laat relatief veel groenbemester boven op de grond liggen en aan de kluiten blijf de nodige grond zitten.

De maïsstoppelkneuzer van Evers Agro is ontwikkeld om te voorkomen dat de Europese maïsstengelboorder kan overleven in de maïstoppel. Tijdens de demo doet de machine bijna niets. De machine is ook niet gemaakt voor grondbewerking.

Niet mooi vlak

De Steketee triltandcultivator trekt de grond dieper los dan de verder doorontwikkelde Kerner Komet. De grond ligt minder vlak. Ook de triltandcultivator snijdt niet alle luzerne planten af.

De Evers Orlov schijveneg met 4 rijen schijven liet misschien wel het beste werk zien. De machine mengt homogeen en legt goed vlak. Nadeel is dat een schijveneg ruggen laat staat en de ondergrond niet mooi vlak achterlaat.

http://www.youtube.com/embed/8qDVZYTNLYg

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer