Klepelen en direct onderploegen

Akkerbouwer Tonnie van Peperstraten in Oude-Tonge klepelde vorige week in 1 werkgang zijn bladrammenas en ploegde het gewas meteen onder.

Klepelen+en+direct+onderploegen
© Limagrain

Volgens zaadfirma Limagrain is deze aanpak van klepelen en meteen onderploegen van een groenbemester nog niet eerder toegepast in Nederland. Het te bewerken perceel op het bedrijf op Goeree-Overflakkee was 40 hectare.

Van Peperstraten zaaide als groenbemester de bladrammenas Doublet van Limagrain. Het klepelen gebeurde met een 3 meter brede maaier en de 7-scharige ploeg van de akkerbouwer met dezelfde werkbreedte.

Minder structuurbederf

De combinatie van klepelen en direct onderploegen kost naar schatting slechts 3 tot 4 liter extra brandstof per uur. Voordelen ten opzichte van aparte werkgangen zijn besparing van tijd en arbeid en beperking van structuurbederf.

Limagrain verwacht door het klepelen en onderwerken in 1 werkgang een betere vertering van het gewas met vastlegging van mineralen en vorming van organische stof als resultaat. De bestrijding van bietencysteaaltjes en meloidogyne chitwoodi door Doublet heeft al tijdens de teelt plaatsgevonden.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer