Bijen%2Dactieplan+Syngenta+en+Bayer
© Nieuwe Oogst

Bijen-actieplan Syngenta en Bayer

Fabrikanten van gewasbeschermingsmiddelen Syngenta en Bayer CropScience lanceerden gisteren een actieplan om de impasse van de Europese Unie rond de bijengezondheid te doorbreken.

De producenten willen onder meer een vergroting van de biodiversiteit om een neonicotinoïden-verbod te voorkomen. Overal in de Europese Unie moeten rond akkers meer bloeiende planten worden aangeplant die rijk zijn aan pollen.

Die zorgen voor de leefomgeving en voeding die bijen nodig hebben. Verder moet er bijvoorbeeld steun komen om een uitgebreid veldmonitoringsprogramma voor de bijengezondheid op te zetten.

EFSA-rapport

Het plan komt nadat de Europese Commissie er niet in slaagde een overeenkomst te bereiken met de lidstaten over een geschikt antwoord op het rapport van de European Food Safety Agency (EFSA).

Dankzij het uitgebreide plan komen er volgens topmanJohn Atkin van Syngenta waardevolle inzichten in de bijengezondheid.

'Als men zonder meer een verbod legt op neonicotinoïden, doet men de deur dicht zonder het probleem in de kern te begrijpen.'

Focus op echte oorzaken

Het verbieden van deze producten zal geen enkele bijenpopulatie redden, geeft Atkin aan. 'Het wordt tijd dat iedereen focust op de echte oorzaken van de dalende bijenpopulaties en die aanpakt.'

'Het plan is gebaseerd op ons vertrouwen in onze producten en op onze continue betrokkenheid om de leefomgeving voor bijen te verbeteren.'

Klik voor voor complete actieplan op bijgesloten pdf

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  6° / -3°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  20 %
 • Woensdag
  7° / 3°
  10 %
Meer weer