'Vleesverwerking speelt rol bij ESBL's'

Het bedrijf waar vlees wordt verwerkt of verpakt, lijkt een grote rol te spelen bij besmettingen met ESBL’s. Mogelijk zelfs meer dan de houderijmethode of het land van herkomst. Dat meldt vakkatern Veehouderij zaterdag.

%27Vleesverwerking+speelt+rol+bij+ESBL%27s%27
© Marcel Bekken

Tot nu toe is steeds gesteld dat antibioticagebruik in de veehouderij de grote boosdoener is. ESBL’s komen volgens het onderzoek van de Consumentenbond echter voor een belangrijk deel op rundvlees tijdens de verwerking en verpakking.

Daarmee verklaart de bond ook waarom biologisch vlees volgens het onderzoek zelfs iets meer belast was met ESBL’s dan gangbaar vlees.

Biologische producten

De Consumentenbond onderzocht dertig biologische producten, afkomstig van elf verschillende vleesverwerkende bedrijven. Van deze dertig waren er zeven besmet met ESBL.

Deze zeven producten bleken alle afkomstig van twee Nederlandse vleesverwerkingsbedrijven: Commandeur EKO Vlees in De Goorn (Noord-Holland) en de Fresh Meat Company in Purmerend.

Besmetting later

‘We zijn er niet 100 procent zeker van, maar de besmetting moet bijna wel later in het verwerkingstraject van het reguliere vlees, direct of indirect, over zijn gegaan op het biologische vlees', stelt een woordvoerster van de Consumentenbond.

'Anders is het grote aandeel biologisch ESBL-besmettingen niet te verklaren.’

Kennis beperkt

De kennis over de manier waarop ESBL’s zich verspreiden is beperkt. De overheid wil dat snel verbeteren, schreef staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) deze week in een brief aan de Tweede Kamer. Ze kondigt nader onderzoek aan.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, vakkatern Veehouderij

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer